dimecres, 12 de setembre del 2012

300.000 manifestants tirant llarg

La manifestació s'ha acabat. Però hi havia un milió i mig de persones com afirmen els partidaris? Ho contarem amb dades visuals tretes de TV3 a dos quarts de vuit del vespre perquè en aquest moment varen ensenyar una imatge clau.

La manifestació es va concentrar al llarg del Passeig de Gràcia des de la Gran Via fins els Jardins Salvador Espriu, però com que hi va acudir molta gent una gran quantitat de persones es varen anar situant els carrers Major de Gràcia i a ambdós costats de la Diagonal, així com en carrers adjacents al Passeig de Gràcia. La marxa es va iniciar cap a Pau Claris i la Via Laietana i va anar seguint pel Marquès de l'Argentera fins a la porta del Parc de la Ciutadella.

Una imatge aèrea de TV3 a les 7'30 mostrava com la zona del Llapis (cruïlla de la Diagonal amb el Passeig de Gràcia) ja era buida i que només hi quedaven grups reduïts. O sia que la gran massa de persones de la zona s'havia integrat al curs general de la manifestació. Podem afirmar, doncs, que el gruix dels participants eren dins el perímetre oficial de l'acció, tot i que també hi havia gent en carrer adjacents, però amb menys densitat.

En aquell moment, des de la Plaça del Llapis al Parc de la Ciutadella el recorregut era de 3'2 quilòmetres i de 110.000m2, dades que qualsevol pot comprovar amb la versió Pro de Google Earth. Aquest és l'espai en que es movien els manifestants, metres quadrats als que hauríem de descomptar arbres, bancs, parterres i espais ocupats diversos.

Segons el diari El País: "En marchas con poca densidad, los expertos y Fuerzas de Seguridad coinciden en que la ocupación es de una persona por cada metro cuadrado. En manifestaciones con mucha densidad es de un máximo de cuatro". Així, doncs:

110.000 m2 x 1 pers/m2 = 110.000 manifestants 
110.000 m2 x 2 pers/m2 = 220.000 manifestants 
110.000 m2 x 3 pers/m2 = 330.000 manifestants 
110.000 m2 x 4 pers/m2 = 440.000 manifestants

S'ha de tenir en compte que aquests resultats suposen una densitat constant al llarg de la manifestació en el moment analitzat, cosa que no es va produir, ja que a dos quarts de vuit zones en col·lapse s'alternaven amb d'altres de més tranquil·les.

Amb aquestes dades crec que en el trajecte oficial de la manifestació hi varen participar 275.000 persones (un promig d'ocupació de 2,5 persones per m2). Quedant per aclarir quantes n'hi havia fora del circuït principal. Si es pot comprovar que estic equivocat i que la xifra real és d'un milió i mig de persones encabides dins 110.000m2, certament ens trobem davant un fenomen notable que el tal Guiness hauria de fer constar al seu llibre per admiració de les futures generacions. J.B.